Kifoz (Kamburluk)
Kifoz, halk arasında kamburluk olarak da bilinmektedir. Omurganın anormal bir şekilde öne eğilip, sırtın olması gerektiğinden daha fazla kavislenmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Hafif kifozlar genelde bireyde çok az sorun oluşturmaktadır. Ancak şiddetli olanlar ise ayakta durmaktan, nefes alma güçlüğüne kadar çeşitli problemlere sebebiyet vermektedir.
İçindekiler
Kifoz Nedir?
Kifoz Nedir? Omurga üç bölümden oluşmaktadır. Yandan bakıldığında bu bölümler, üç doğal eğri oluşturacak biçimde sıralanmaktadır. Boyun ve alt sırtın c şeklindeki eğrilerine lordoz denilmektedir. Göğsün ters c biçimindeki eğrisine ise kifoz ismi verilmektedir. Omurganın doğal eğriliği denge için oldukça önemlidir ve insanın dik durmasına yardımcı olmaktadır. Eğrilerden herhangi biri çok büyük ya da çok küçük olursa dik durmak zorlaşmaktadır. Bu şekilde duruş anormal gözükmektedir.
Torasik omurganın 20 ile 45 derece arasında doğal bir açıya sahip olması gerekmekteyken postural veya yapısal anormallikler nedeniyle normal aralığın dışında bir eğrilik oluşabilmektedir. Normalden daha büyük olan bir eğrilik için kullanılan tıbbi terim aslında hiperkifoz olarak isimlendirilmektedir. Kifoz her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Hızlı kemik büyümesi olan ergenlik döneminde daha yaygın görülmektedir.
Kifoz Nedenleri Nelerdir?
Kifoz Nedenleri Nelerdir? Bu kamburluk durumu doğuştan omurga anomalilerine, bazı kemik hastalıklarına, omurga enfeksiyonu ya da omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesi ile oluşabilen çeşitli sinir ve kas hastalıklarına bağlı olarak oluşabilmektedir. Büyümekte olan hastalarda en sık görülen neden Schuermann hastalığı olarak tanımlanan ve nedeni bilinmeyen bir etkilenmeye bağlıdır. Omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkmakta olan bir kamburluktur. Tedavi edilmediğinde tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir.
Kifoz Belirtileri Nelerdir?
Kifoz Belirtileri Nelerdir? Halk arasında kamburluk olarak da bilinen kifozun semptomları ve belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Yuvarlak omuzlar
- Arkada görünür bir kambur
- Hafif sırt ağrısı
- Yorgunluk
- Omurga sertliği
- Sıkı diş kirişleri
Nadiren şu şekilde de oluşum gösterebilmektedir:
- Bacaklarda zayıflık, uyuşma ve karıncalanma
- Duyu kaybı
- Nefes darlığı ve diğer solunum güçlükleri
Kifoz Nasıl Düzelir?
Kifoz Nasıl Düzelir? Öncelikle eğriliğin ne durumda olduğuna bakılmaktadır. 60 dereceye kadar olan sırt eğrilerinde herhangi bir müdahaleye gerek duyulmayabilmektedir. 60 derecenin üzerinde yer alan eğriliklerde, özellikle çocuğun önünde bir büyüme dönemi var ise durumun ilerlemesini engellemek için korse kullanımı önerilmektedir.
Kifoz Tedavi Yöntemleri
Tedavinin amacı eğriliğin ilerlemesini durdurmaktadır. Kifoz tedavi yöntemleri belirlenirken hastanın yaşı, genel sağlığı, kifoz türü, eğrinin şiddeti belirlenmektedir. Cerrahi olmayan tedavi yönteminde gözlem yapılmaktadır. Fizik tedavi yöntemine başvurulabilmektedir. Ayrıca destek amacıyla korse kullanımı önerilmektedir. Cerrahi tedavi yöntemi ise 75 dereceden fazla eğrisi bulunan kişilere uygulanmaktadır. Ayrıca cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen düzelmeyen durumlar için de ameliyat yöntemi uygun görülmektedir.
Spinal füzyon, tedavi için en sık kullanılan cerrahi prosedürdür. Eğriliğin derecesini azaltmak, ilerlemesini engellemek, gelişimi sürdürebilmek ve sırt ağrılarını hafifletmek amacıyla uygulanmaktadır.
Kifoz Riskleri
Ameliyat omurgalarda gerçekleştirildiği için diğer ameliyatlara oranla daha risklidir. Kısmi felç veya uzun kullanamama gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon ve yüksek ateş gibi durumlar da oluşum gösterebilmektedir. Bazı durumlarda ikinci bir ameliyat gerekebilmektedir. Fakat ameliyat olunmadığında da kifoz durumu ciddi sorunlara neden olmakta ve hayati tehlike oluşturmaktadır.
Kifoz Fiyatı
Kifoz fiyatı, hastanın durumunun detaylarına bağlı olarak değişim göstermektedir. Her hasta için farklı yöntemler uygulanabilmekte ve farklı durumlar gerekli olabilmektedir. Bundan dolayı fiyat hastanın durumu detaylı bir şekilde incelendikten sonra belirlenebilmektedir. Bu sayede daha iyi bir ilerleme kaydedilmektedir.