Boyun Fıtığı Tanısı
30 Eyl 2019 Okuma: 86

Boyun Fıtığı Tanısı

Boyun problemlerini belirlemek için önce hekim muayenesi gerekir. Hekim, muayene esnasında tanıyı koyar ancak hem kesin sonuç hem de detaylı bilgi için birtakım radyolojik metotlara başvurabilir.

Doktorunuzun muayene esnasında mutlaka size sorular soracaktır. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sorunun kaynağıyla ilgili önemli ipuçları verir. Doktor, şikayetleriniz doğrultusunda duruşunuza, genel fizik durumunuza ve omurganıza bakarak inceleme yapar. Sinirsel fonksiyonlarınızı ve reflekslerinizi kontrol edebilir.

Boyun Fıtığında Tanı Yöntemleri

Tanı konulması için birçok farklı inceleme yöntemi vardır. Bu tetkiklerden en çok kullanılanı MRI tetkikidir. Doktor muayene bulguları ile teşhis koysa da kesin tanı için genellikle MR'a başvurur. Diğer tanı yöntemler nadiren istenir.

MR (Emar)

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile grafik kullanılmadan çeşitli açılardan boynunuzun görüntüsü alınır. MR görüntüleyicisi sizi zararsız bir manyetik alan ile sarar ve radyo sinyalleri vücudunuzdan güvenli ve ağrısız olarak geçer. Kas ve sinir gibi yumuşak dokular bu sayede görüntülenebilir.

Sinir ileti ve elektromyografi (EMG)

EMG Testi sinirlerin nasıl ve ne hızla impulsları ilettiğini gösterir. Bunlar, doktorunuzun boynunuzda hangi sinirinizin zedelendiğini bulmasına yardımcı olur. Sinirdeki zedelenmenin görülmesi zaman aldığında bu testler zedelenmeden en az 3 hafta sonra yapılmalıdır.

BT (Bilgisayarlı Tomografi)

Bilgisayarlı tomografi (BT), radyografi ile bilgisayar teknolojisini birleştirerek boynun longitudinal (uzunlamasına) ve çapraz kesitlerini görüntüler. Bu ağrısız tanısal test doktorunuzun kemiklerinizle birlikte sinir ve damar gibi yumuşak dokularınızı da görmesini sağlar. Boyun fıtığı tanısında MRG ye göre çok zayıf tanı değeri vardır ancak boyun kırıklarında hala önemli tanı değerine sahiptir.

Myelogram

Şüphelenilen sinir problemi belirlenemezse doktorunuz myelogram önerebilir. Sinirler grafide görülemediğinden omuriliği ve servikal sinirleri görüntülemek için beyin omurilik sıvısına verilen bir boya kullanılır. Grafi sinirler üzerine nerede baskı olduğunu gösterebilir. Son 20 senedir çok sınırlı miktarda yapılmaktadır hatta yeni yetişen hekimler muhtemelen bu yöntemin uygulandığını hiç görmemişlerdir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

boyun-fitigi-ameliyati

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Boyun bölgesinde bulunan omurlar arasında bulunan diskler birtakım nedenler ile deformasyona uğrayabilmektedir. Bu durum boyun fıtığı problemini açığa çıkarmaktadır....

Devamını Oku
boyun-fitigi-ameliyati

Boyun Fıtığı Ameliyatı

İleri derecede boyun fıtığı problemleri cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Boyun fıtığı ameliyatı günümüzde mikro cerrahi diskektomi yöntemi ile uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta kısa bir süre içerisinde günlük yaşamına dönebilmektedir...

Devamını Oku
boyun-fitigindan-korunmanin-yollari

Boyun Fıtığından Korunmanın Yolları

Boyun fıtığından korunmak bizim elimizde. Günlük hayatımızda çok küçük noktalara dikkat edersek daha sağlıklı bir omurgaya sahip olabiliriz....

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify