
Beyin Tümörü
Her yaş gurubunda görülebilen beyin tümörlerini iyi huylu beyin tümörleri ve kötü huylu beyin tümörleri olarak ikiye sınıflandırabiliriz.
İçindekiler
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi belirtiler de verebilir. Her baş ağrısı çeken kişilerde beyin tümörü olacak diye bir kaide yoktur ancak uzun süreli baş ağrıları varsa her ihtimale karşı bir beyin emarı tetkiki yaptırmakta fayda vardır. Memenjiomların tipleri ve yerleri çok farklı olabilir. Yavaş büyürler. Tiplerine, yerlerine, büyüklüğüne göre tedavi seçeneği kararlaştırılır. Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Hastaya zarar vermediğini düşündüğümüz çok küçük tümörlerde cerrahi uygulamayıp takip yapabiliriz.
İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri
Memenjiomun belirtileri arasında ilk sırada geçmeyen şiddetli baş ağrıları vardır. Bunun yanı sıra sara nöbeti, bazen kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozuklukları da menenjiomun belirtileri arasındadır.
İyi Huylu Beyin Tümörü Tedavisi
Hastaya zarar vermeyen küçük tümörler için ameliyat yapılmadan gözlem altında tutulabilir ancak genellikle iyi huylu beyin tümörlerinde tedavi cerrahidir. Cerrahi operasyonda çoğunlukla tüm tümerler çıkarılır. Ameliyattan önce tümörün nerelerden beslendiği, hangi damarlardan dallandığını görmek için görüntüleme yöntemleri yapılır.
Kötü Huylu Beyin Tümörü
Kötü huylu beyin tümörlerini beynin kendi kötü tümörleri ve beyne başka yerden atlayan tümörler olarak ikiye ayırabiliriz. Beyne başka yerden atlayan tümörlere metastaz da denir.
Kötü Huylu Beyin Tümörü Belirtileri
Şiddetli baş ağrılarını, bulantı ve kusmayı, şuur kayıplarını, sara nöbetlerini, etkilenen yere göre kol ya da bacakta felç olmasını kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri arasında sayabiliriz. Kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri iyi huyluların tam tersi çok hızlı gelişir. Birkaç günde bile kendini gösterebilir.
Beynin Kendi Kötü Tümörleri
Beynin kendi kötü tümörlerinden bahsedince ilk akla glioblastoma multiforme gelir. Bu tümörün günümüz şartlarında kesin bir tedavisi yoktur. Cerrahi tedavide de yüksek başarı oranı maalesef bulunmamaktadır. İleri evredeki tümörler çok hızlı yayılır. Beynin kendi kötü tümörleri vücudun başka bir bölgesine atlamaz.
Metastaz - Beyne Başka Bir Yerden Atlayan Tümörler
Genellikle akciğer, meme, prostat, mide, bağırsak, böbrek gibi kanserli organlardan beyne atlayan tümörlerdir. Akciğer kanserinin genellikle beyne atladıktan sonra belirti verdiğini de söylemek mümkündür. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmalar, denge koordinasyon bozuklukları, kolda veya bacakta güçsüzlük metastazın belirtileri arasında sayılabilir.
Kötü huylu ise yapılabilir. Kemoterapinin beyne etkisi son derece kısıtlıdır. Ama günümüzde beyne de etki eden kemoterapi ilacı mevcuttur. Kısıtlı olmakla beraber uygulanır. Kötü huylu beyin tümörleri. Ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılabilir. Normal hayata ameliyatın ertesi günü dönebilir. Kötü huyluysa tekrarlar. Bütün ameliyatların belli riskleri vardır. Beyin ameliyatları da riski çok olan ameliyatlar arasında sayılabilir. Kötü huylu beyin tümörleri ışın tedavisine göre son derece hassastır. Bazen kaybolurlar, bazen küçülürler. Çoğu zaman fayda sağlar. Bazı beyin tümörlerinde ilaç tedavisi uygulanabilir. Beynin sık görülen iyi huylu tümörüdür. Vücudun herhangi bir bölgesindeki bir tümörün çeşitli yollarla vücudun başka bir bölgesine atlaması halidir. Beyinden başka bir yere atlamazlar ama başka bir bölgeden beyne atlayan tümörler çok sık görülür. Bunlar kanıta dayalı tıp yöntemleri değillerdir. Esas tıp yöntemlerinin yerini asla tutamazlar. Derhal bir beyin cerrahına danışmalısınız. Kötü huylu beyin tümörleri kendi içerisinde farklı gruplara ayrılır. Patoloji sonucu görülmeden ömür tahmin etmek doğru değildir. Patoloji sonucu varsa dahi kaba bir tahmin söylenebilir. Asla doktorlar yaşam süresini bilemezler. Bir kısmında ameliyat uygulanır. Bir kısmında ameliyatsız tedavi yöntemleri kullanılabilir. Büyük bir kısmı hayati risk taşır. Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur. Bunu öğrenmek için en garanti yöntem internete başvurmak yerine doktora müracaat etmektir.Beyin tümörlerinde radyoterapi uygulanır mı?
Beyin tümörlerinde kemoterapi görülür mü?
İyi huylu beyin tümörleri mi tehlikelidir kötü huylu beyin tümörleri mi?
Beyin tümörü ameliyatından sonra kişiyi ne gibi bir süreç bekler?
Tedavi edilen beyin tümörü tekrar çıkar mı?
Beyin tümörü ameliyatı riskli midir?
Işın tedavisi beyin tümörlerinde etkili midir?
Beyin tümörü ilaçla tedavi edilir mi?
Menenjiom nedir?
Metastaz nedir?
Beyindeki tümör vücudun başka bir bölgesine atlar mı?
Bitkisel tedavi yöntemleri beyin tümörünü iyileştirir mi?
MR'da beyin tümörü çıktı ne yapmalıyım?
Kötü huylu beyin tümörü yaşam süresi ne kadardır?
İyi huylu beyin tümörlerinin tek tedavisi ameliyat mıdır?
Beyin tümörleri ameliyatsız tedavi edilir mi?
Kötü huylu beyin tümörleri ölümcül müdür?
Beyin tümörü öldürür mü?
Başım ağrıyor, beynimde tümör olabilir mi?
Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hidrosefali
Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının kafa içerisinde, beyin boşluklarında normalin üzerinde birikmesi ile oluşum göstermektedir. Genelde çocukluk çağında kafa büyümesine neden olduğu bilinmektedir. Beyin omurilik sıvısının normal bir sıvı olduğunun ...
Devamını Oku
Bel Kayması
Bel kayması, bel bölgesindeki omurgaların diziliminin bozulması olarak tanımlanmaktadır. Bel kayması mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir....
Devamını Oku