Boyun ağrısı, boyun tutulması, kol ağrısı ve kolda güç kaybıdır.
Boyun fıtığı hakkında en çok merak edilen, sık sorulan sorular (SSS) ve cevapları...
Boyun ağrısı, boyun tutulması, kol ağrısı ve kolda güç kaybıdır.
Boyun fıtığında çoğu zaman eskiden yaşanmış bir travmanın etkisi vardır. Çarpma, darbe alma, kaza geçirme gibi... Bunun yanı sıra hareketsiz yaşam ve ters hareket yapmayı da başlıca nedenler arasında sayabiliriz.
Olabilir. Ancak boyun ağrılarının küçük bir kısmı boyun fıtığından kaynaklanır.
Boynun uzun süre aynı pozisyonda kalması boyun fıtıklarına, boyun tutulmasına ya da boyun kireçlenmesine neden olabilir. Bilgisayar kullanmak da uzun süre aynı pozisyonda kalmaya müsait bir etkinliktir.
Boynun hareket etmesinin boyun fıtığı ile bir ilgisi yoktur. Boynun uzun süre aynı pozisyonda kalması, ters hareket yapılması ya da boyun travmaları boyun fıtığına sebep olur.
Yapar. Ağrı ele kadar vurabilir. Elde uyuşma, kolda güç kaybı da yapabilir.
Boyun fıtıklarının çoğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Hatta birçoğu kendiliğinden düzelebilir.
Fıtığın baskısı kuvvetliyse ve kolda şiddetli güç kaybı varsa ya da ameliyatsız tedaviler bir sonuç vermezse ameliyat edilir. Yaklaşık %95'inde ameliyata gerek duyulmaz.
Boyun fıtığı ameliyatının geciktirilmesi bel fıtığındakinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Boyundan aşağı felç bile olabilir. Eğer cerrah tarafından ameliyat olunması söylenmişse gecikmeden olunmalıdır.
Boyun fıtığında nüks ihtimali daha azdır. İyileşme dönemi daha hızlıdır. Yara izi çok daha küçüktür. Ağrı %99 oranında tamamen geçer.
Şah damarı yaralanması ve omurilik zedelenmesi sayılır. Fakat bunlar o kadar çok nadirdir ki korkulmasına gerek yoktur.
Boyun fıtığı ameliyatı sadece genel anestezi altında yapılır. Hasta uyutulduğu için bir şey hissetmesi mümkün değildir.