Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?
İnsanda omurga dizilimi kusursuz bir şekilde tasarlanmıştır. Boyun bölgesinden başlayan ve bel bölgesine kadar olan omurlar, insanın dik durmasını sağlamaktadır. Omurlar arasında bulunan diskler ise amörtisör görevini üstlenerek omuriliği ve omurlar içerisinden geçen sinirleri korumaktadır. Boyun bölgesinde bulunan omurlar arasında bulunan diskler birtakım nedenler ile deformasyona uğrayabilmektedir. Bu durum boyun fıtığı problemini açığa çıkarmaktadır.
İçindekiler
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı; boyun bölgesinde bulunan omurların çeşitli nedenler ile deformasyona uğraması ve aralarında bulunan disklerin taşması olarak tanımlanmaktadır. Omurların arasında bulunan diskler kemikler arasında amortisör görevini üstlenmekte ve aktivite sırasında alttaki omurların üzerrine falza ve kontrolsüz ağırlık binmesini engellemektedir. Bu disklerin aşınması, deformasyona bozularak fonksiyonlarının yitirilmesi ise omurga diziliminde büyük problemlere yol açmakta; hastada birçok semptomnun açığa çıkmasına neden olmaktadır.
Boyun fıtığı problemi tedavi edilmediği sürece çok daha şiddetli semptomlara neden olarak hastanın yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Genellikle meslek hastalığı olarak tanımlanan sağlık problemleri arasında bulunan boyun fıtığı; günümüzde çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte günümüzde alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından uygulanan boyun fıtığı ameliyatları da hastaya eski yaşam kalitelerini geri kazandıracak nitelikte başarı sağlamaktadır.
Boyun fıtığı probleminin teşhis edilmesi sonrasında hastaya özgü tedavi planlaması yapılmaktadır. Bu problem hastanın durumu ve yaşadığı belirtiler odağında cerrahi ya da cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun fıtığı problemi günlük yaşam konforunu etkileyebilecek birtakım semptomlar açığa çıkarmaktadır. Bu semptomlar her hastada farklı şekillerde açığa çıkmaktadır. Bel fıtığının belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Boyun ağrısı
- Kol ve omuz ağrısı
- Hareket kısıtlılığı
- Nesneleri tutamama ya da düşürme
- İdrar kaçırma
Boyun fıtığı problemi tedavi edilmediği sürece açığa çıkardığı semptomlar daha da şiddetlenerek artacaktır. Bu nedenle ertelemeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Boyun fıtığına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ağır kaldırma
- Duruş bozukluğu
- Zorlama
- Çeşitli travmalar
- Uzanılarak gerçekleştirilen aktiviteler (perde asma gibi)
- Yanlış hareket
- Yanlış masaj uygulamaları
- Boyun kaslarının zayıflaması
Boyun Fıtığında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boyun fıtığı probleminin farklı yöntemler ile tedavi edilebildiğini belirtmiştik. Bu yöntemler hastanın ayrıntılı bir muayene ve teşhis süreci yaşaması sonrasında karar verilmektedir. Boyun fıtığı teşhisi için öncelikle hastanın yaşı, mesleği ve sağlık öyküsü değerlendirilmektedir. Bununla birlikte günlük yaşamda açığa çıkan belirtilerin tür ve şiddetleri de değerlendirmeye dahil edilmektedir. Fizik muayene ve radyolojik incelemeler sonrasında tedavi planlaması uygulanmaktadır. Fıtığın derecesi ve hastada yol açtığı problemlere göre cerrahi ya da cerrahi dışı tedavi yöntemleri kararlaştırılmaktadır.
Boyun Fıtığı Ameliyatına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Boyun fıtığınnın tedavisinde günümüzde oldukça başarılı bir şekilde cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Öyle ki tıp literatüründe distektomi olarak tanımlanan bu uygulama gerek açık gerek kapalı gerekse de mikro cerrahi teknikleri ile uygulanabilmektedir. Boyun fıtığı problemi yaşayan hastada cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmadan önce aşağıdaki sorulara cevap verilmesi gerekmektedir;
- Kolda güçsüzlük bulunuyor mu?
- İstirahat ya da uyku sırasında aprı hissediliyor mu?
- İdrar kaçırma ya da iktidarsızlık problemleri yaşanıyor mu?
- Fıtıkta kopma ya da parçalanma bulunuyor mu?
- Omurga kemiklerinde deformasyonda ve şekil bozukluğu yaşanıyor mu?
Yukarıda soruların değerlendirilmesi ile birlikte boyun fıtığı ameliyatının kararı verilmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Teknik imkanlar doğrultusunda günümüzde boyun fıtığı ameliyatı mikro cerrahi yöntemi ile uygulanmaktadır. Açık ameliyata oranla daha avantyajlı olan mikro cerrahi yöntemi gerek hasta gerek doktor açısından oldukça konforlu bir süreç sunmaktadır.
Mikro cerrahi yöntemi ile uygulanan boyun fıtığı ameliyatında;
- İyileşme süreci kısadır ve hasta kısa sürede ayağa kalkmaktadır.
- Enfeksiyon ve kanama riski oldukça düşüktür.
- Ameliyat sonrasında hastanın ağrı kontrolü çok daha kolay sağlanmaktadır.
- Ameliyat sonrasında hasta kısa sürede ayağa kalkabilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatına karar verme aşamasında hastanın yaşadığı belirtiler ve hastanın genel sağlık durumu oldukça önem arz etmektedir. Şiddetli semptomlar yaşayan hastalarda boyun fıtığı ameliyatına başvurulmaktadır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası
Boyun fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası duruş bozuklukları düzeltilmeli ve zorlanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda boyun fıtığı ameliyatı sonrası mutlaka doktor kontrolünde egzersiz programlarının aksatılmaması gerekmektedir.
Boyun Fıtığı - Sık Sorulan Sorular
Boyun ağrısı, boyun tutulması, kol ağrısı ve kolda güç kaybıdır. ...
Boyun fıtığında çoğu zaman eskiden yaşanmış bir travmanın etkisi vardır. Çarpma, darbe alma, kaza geçirme gibi... Bunun yanı sıra hareketsiz yaşam ve ...
Olabilir. Ancak boyun ağrılarının küçük bir kısmı boyun fıtığından kaynaklanır. ...
Boynun uzun süre aynı pozisyonda kalması boyun fıtıklarına, boyun tutulmasına ya da boyun kireçlenmesine neden olabilir. Bilgisayar kullanmak da uzun ...
Boynun hareket etmesinin boyun fıtığı ile bir ilgisi yoktur. Boynun uzun süre aynı pozisyonda kalması, ters hareket yapılması ya da boyun travmaları b ...