Boyun Egzersizleri
Boyun egzersizlerini yaparken hareketleri doğru yapmak ve boynu olması gerektiği gibi tutmak önem taşır. Boynun doğru pozisyona getirilmesi için baş ve boyun düz olana kadar arkaya getirilir. Yüz aşağı ya da yukarı bakmamalı karşıya odaklanılmalıdır. Egzersizleri gerçekleştirirken boyun bu şekilde olmalıdır.
Boyun Hareket Açıklığını Korumak İçin Hangi Egzersizler Yapılır?
1- Boyun hareket açıklığını korumak için baş sağa döndürülmelidir ancak bu yavaşça yapılmalıdır. Baş sağdayken birkaç saniye sabit kalınır. Sonrasında başlangıç pozisyonuna dönülür ve birkaç saniye karşıya bakarak beklenir. Baş sola döndürülür ve birkaç saniye burada durduktan sonra tekrar başlangıç pozisyonuna getirilerek birinci set tamamlanmış olur. Setler 5 kere tekrar edilir.
2- İkinci harekette yine karşıya bakılır çene göğse değdirilebildiği kadar baş aşağı çekilir. Birkaç saniye böyle kaldıktan sonra çene kaldırılır ve başlangıç pozisyonuna gelinir. Bu sette 5 kere tekrar edilmelidir. Bu hareketin yapılması yaşlı insanlara önerilmez.
3- Boyun başlangıç pozisyonundayken baş sağa doğru eğilmelidir. Kulak omuza gelene kadar bu eğme gerçekleştirilir ancak boyun fazla kasılırsa zorlamamak gerekir. Boyun yine başlangıç pozisyonuna getirilir burada birkaç saniye bekledikten sonra baş sola doğru eğilerek yine kulak omuza değene kadar eğilme hareketi yapılır. Bu haraketler 5 kere tekrar edilmelidir.
4- Başlangıç pozisyonundan itibaren baş çember çizer gibi hareket ettirilir. Kafa önce yukarı sonra sağa sonra aşağı ve sola doğru döndürülür. Önce sağa doğru bu hareket yapılır sonrasında sola doğru yapılarak set tamamlanır. Bu çember hareketi 3 kere tekrar edilmelidir.
5- Boyun başlangıç pozisyonuna getirilir. Bu harekette önce omuzlar yukarı kaldırılır. Yukarı kaldırılmış halde arkada birleştirilmeye çalışılır. Bu hareket 5 kere tekrarlandıktan sonra egzersiz bitirilir.
Kasları Güçlendirmek İçin Hangi Egzersizler Yapılır?
1- Bu harekette başın öne gelmesi engellenmeye çalışır. Önce iki el alna konularak baş iteklenir. Ancak iteklenirken baş da öne doğru itilmeye çalışılır. Böylece bir itme kuvveti sağlanır. 5 saniye kadar bu hareket yapılmalıdır. Hareket tekrarı 3 keredir.
2- Yukarıdaki hareketin tam tersi olarak arkaya doğru da itme kuvveti sağlanır. Eller başın arka tarafına konularak itilir. Baş da arkaya doğru itilerek direnç sağlanır. 5 saniye kadar bu hareket yapılır. 3 tekrar gerekir.
3- Öne arkaya yapılan işlemler sağa ve sola doğru da yapılır. Başın sağ tarafına sağ el konulur. El başı iteklerken baş da iteklemeyi engellemeye çalışır. 5 saniye kadar yapılması gerekir. Aynı işlem sol el ve sol tarafla yapılmaya çalışılır. Setler 3 kere tekrar edilir.
4- Öncelikle sol el alnın sol tarafına konulur. Sağ el ise kafanın arka kısmına konulur ve itme kuvveti karşılıklı olarak uygulanır. 5 saniye kadar bu hareket yapılır. Tam tersi de yapılır. Bu hareketin 3 kere tekrar edilmesi gerekir.
5- Ellerin iç tarafları birbirine bakacak şekilde göğüs hizasına konulur. Eller birbirini itekler. Aynı işlem burun ve baş hizasında da yapılır. 5 saniye kadar yapılan bu set 3 kere tekrar edilmelidir.