Beyin Tümörü
30 Eyl 2019 Okuma: 91

Beyin Tümörü

Her yaş gurubunda görülebilen beyin tümörlerini iyi huylu beyin tümörleri ve kötü huylu beyin tümörleri olarak ikiye sınıflandırabiliriz.

İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)

Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi belirtiler de verebilir. Her baş ağrısı çeken kişilerde beyin tümörü olacak diye bir kaide yoktur ancak uzun süreli baş ağrıları varsa her ihtimale karşı bir beyin emarı tetkiki yaptırmakta fayda vardır. Memenjiomların tipleri ve yerleri çok farklı olabilir. Yavaş büyürler. Tiplerine, yerlerine, büyüklüğüne göre tedavi seçeneği kararlaştırılır. Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Hastaya zarar vermediğini düşündüğümüz çok küçük tümörlerde cerrahi uygulamayıp takip yapabiliriz.

İyi Huylu Beyin Tümörü Belirtileri

Memenjiomun belirtileri arasında ilk sırada geçmeyen şiddetli baş ağrıları vardır. Bunun yanı sıra sara nöbeti, bazen kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma bozuklukları da menenjiomun belirtileri arasındadır.

İyi Huylu Beyin Tümörü Tedavisi

Hastaya zarar vermeyen küçük tümörler için ameliyat yapılmadan gözlem altında tutulabilir ancak genellikle iyi huylu beyin tümörlerinde tedavi cerrahidir. Cerrahi operasyonda çoğunlukla tüm tümerler çıkarılır. Ameliyattan önce tümörün nerelerden beslendiği, hangi damarlardan dallandığını görmek için görüntüleme yöntemleri yapılır.

Kötü Huylu Beyin Tümörü

Kötü huylu beyin tümörlerini beynin kendi kötü tümörleri ve beyne başka yerden atlayan tümörler olarak ikiye ayırabiliriz. Beyne başka yerden atlayan tümörlere metastaz da denir.

Kötü Huylu Beyin Tümörü Belirtileri

Şiddetli baş ağrılarını, bulantı ve kusmayı, şuur kayıplarını, sara nöbetlerini, etkilenen yere göre kol ya da bacakta felç olmasını kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri arasında sayabiliriz. Kötü huylu beyin tümörlerinin belirtileri iyi huyluların tam tersi çok hızlı gelişir. Birkaç günde bile kendini gösterebilir.

Beynin Kendi Kötü Tümörleri

Beynin kendi kötü tümörlerinden bahsedince ilk akla glioblastoma multiforme gelir. Bu tümörün günümüz şartlarında kesin bir tedavisi yoktur. Cerrahi tedavide de yüksek başarı oranı maalesef bulunmamaktadır. İleri evredeki tümörler çok hızlı yayılır. Beynin kendi kötü tümörleri vücudun başka bir bölgesine atlamaz.

Metastaz - Beyne Başka Bir Yerden Atlayan Tümörler

Genellikle akciğer, meme, prostat, mide, bağırsak, böbrek gibi kanserli organlardan beyne atlayan tümörlerdir. Akciğer kanserinin genellikle beyne atladıktan sonra belirti verdiğini de söylemek mümkündür. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmalar, denge koordinasyon bozuklukları, kolda veya bacakta güçsüzlük metastazın belirtileri arasında sayılabilir. 

Beyin Tümörü - Sık Sorulan Sorular

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dirsekte-sinir-sikismasi-ulnar-oluk-sendromu

Dirsekte Sinir Sıkışması (Ulnar Oluk Sendromu)

Dirseğin bükülmesi sonucu ulnar sinir gerilir ve sıkışır. Bu duruma dirsekte sinir sıkışması denir. Elini başının altına koyarak uyuyan ve dirseklerini dayayarak çalışmak zorunda kalanlarda daha sık görülür....

Devamını Oku
dizin-dis-kisminda-sinir-sikismasi--peroneal-sinir-tuzaklanmasi

Dizin Dış Kısmında Sinir Sıkışması (Peroneal Sinir Tuzaklanması)

Dizin dış yanındaki bölgede sinirin bası altında ezilmesiyle oluşur. Bacakta duyu azalması veya hissin tamamen kaybolma durumu söz konusudur. Düşük ayak denilen bu durum hastalığın ciddiyetini de ortaya koyar....

Devamını Oku
Omurilik-tumoru

Omurilik Tümörü

Omurga tümörleri, omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde ya da sinir veya diğer yumuşak dokularda ortaya çıkan tümörlerdir... Tümörlerin kaynağı iki türlü ......

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify