Bel Kayması
Bel kayması problemi kişide yoğun ağrıya neden olan bir problemdir. Kusursuz bir dizilime sahip olması gereken omurgalardan bazıları birtakım nedenler ile birbirleri üzerine binmektedir. Bu problemin farklı yöntemler ile tedavisi mümkün olabilmektedir.
İçindekiler
- Bel Kayması (Spodilolistezis) Nedir?
- Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
- Bel Kayması Nedenleri Nelerdir?
- Bel Kayması Tanısı
- Bel Kayması Tedavisi
- Bel Kayması Tedavisi Nasıldır?
- Ameliyatsız Bel Kayması Tedavisi
- Bel Kayması Ameliyatı
- Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Bel Kayması Ameliyatı Öncesi
- Bel Kayması Ameliyatı Sonrası
Bel Kayması (Spodilolistezis) Nedir?
Bel bölgesinde 5 tane omur bulunur. BU omurlar bir sıra içinde hizada dururlar, çevredeki bağlar ufak kemik yapılar ve adeleler bu hizada durmayı temin eder. Bir omurun başka bir omur üzerinden yer değiştirme durumuna bel kayması ( spondylolisthesis ) denir.
Bu kayma sonucunda omurilik sıkışır ve bacakta ağrıya, uyuşmaya, yanmaya neden olur; yürürken sık sık durma ihtiyacı oluşturur. Bel kayması hareketli ya da hareketsiz olabilir. Eğer hareketliyse tedavisi cerrahidir. Hareketli olmayanların da sinir basısı yapanları basıyı kaldırma ( dekompresyon ) ameliyatına ihtiyaç duyarlar.
Bilgi ve randevu için arayın:
0212 542 68 94
Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
- Belde ağrı
- Bacakta ağrı
- Kalçada ağrı
- Bacaklarda karıncalanma
- Yürümede güçlük ve yürüme mesafesinde kısalma
- İleri derecede bacaklarda güçsüzlük
Bu belirtileri genelde dinlenmeyle azalır fakat ayakta durdukça, uzun süre yürüdükçe artar.
Bel Kayması Nedenleri Nelerdir?
- Yaşlılık
- Düşme, çarpma, darbe gibi travmalar
- Aşırı kilo
- Doğumsal nedenler
Bel Kayması Tanısı
Bel kayması şikayetleri ile doktora başvuran hastaya öncelikle fizik muayene uygulanmaktadır. Daha sonra yüksek teknolojik cihazlar ile farklı açılardan çekilecek röntgenlerin değerlendirmesi gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalar veri yeterliği sağlamadığı durumlarda ise hastada sintigrafi ve bilgisayarlı tomografi çekilerek tanı konulmakta ve tedavi planlaması yapılmaktadır.
Bel Kayması Tedavisi
Bel kayması problemi; hasta istirahat ettiği zaman şikayetlerinin hafiflediği bir problemdir. Bu nedenle yoğun ağrı olduğu dönemde hastanın istihata etmesi büyük önem taşımaktadır. Tedavi planlamasında kayma düzeyi ve hastanın genel sağlık durumu büyük önem taşımaktadır. Bel kayması probleminde uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Dinlenme
- İlaçla tedavi
- Fizik tedavi uygulamaları
- Enjeksiyon uygulamaları
- Korse ile birtakım benzer materyallerin kullanımı
- Ameliyatla tedavi
Bel Kayması Tedavisi Nasıldır?
Bel kayması problemi hastanın günlük yaşamını önemli derecede etkilemektedir. Özellikle uzun süre ayakta duramama, uzun yürüyüşler yapamamaya neden olan bu problem tedavi edilmediği sürece ilerleyici özellik taşımaktadır. Aynı zamanda ağrı hissi de günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Bel kayması problemi gerek cerrahi gerekse de cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Bel kayması probleminin tedavi planlaması yapılmadan önce ayrıntılı bir muayene ve tanı sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süreçte;
- Hasta öyküsü alınmakta
- Kayma oranı belirlenmekte
- Problemin hastada açığa çıkardığı semptomlar değerlendirilmektedir.
Bel kayması probleminin tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağını belirleyen başlıca faktör; kayma oranıdır. Ameliyatsız yöntemler ve yaşam tarzında birtakım değişikler yapılması kayma oranının düşük olduğu hastalarda etkili olabilmektedir. Bununla birlikte kayma oranı fazla ve hastada önemli derecede hareket kısırlılığına neden olan durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Bilgi ve randevu için arayın:
0212 542 68 94
Ameliyatsız Bel Kayması Tedavisi
Bel kayması hareketli değilse, sinir kökünde bir bası görülmüyorsa, bacakta kuvvet kaybı yoksa ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir. Yalnız şunu bilmek gerekir; bu ameliyatsız yöntemler çatlayan ya da kayan omurların tamirini yapamaz. Sadece bel kayması şikayetlerinin kontrolünü sağlayarak hastanın yaşamını kolaylaştırmayı, bu şikayetleri dindirmeyi ya da en aza indirmeyi hedefler. Kilo almamak, günlük hayatınızda mecburen yaptığınız aktiviteleri zorlanmadan yapmayı öğrenmek şikayetlerin kontrolünü sağlamanız için önemlidir. Dinlenme, ilaç tedavisi, hareket ve yaşam şartı düzenlemeleri, korse gibi uygulamalar cerrahi dışı tedavi yöntemlerini kapsar. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanına muayene olup danıştıktan sonra fizik tedaviye ya da algoloji uzmanına da başvurulabilir.
Bel Kayması Ameliyatı
Bütün bu cerrahi dışı yöntemler denenmesine rağmen başarıya ulaşılmadıysa, bacaklarda güç kaybı oluşmuşsa, hareketli bel kayması varsa cerrahi tedavi uygulanabilir. Ameliyatta genellikle vidalama (transpediküler vida rod fiksasyonu ) işlemi yapılır. Onun öncesinde sinir kökünü rahatlatmak amacıyla bası ortadan kaldırılır.
Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tıp alanındaki cerrahi müdahaleler her dönemde farklılık göstermektedir. Bu yöntemler dönemin teknik imkanlarına göre uygulanabilmektedir. Bel kayması ameliyatı günümüzde mikro cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Yüksek teknolojik görüntüleme sistemlerinin yardımı ile uygulanan mikro cerrahi yöntemi ile bel kayması ameliyatı klasik ameliyata oranla çok daha konforlu ve güvenilirdir. Öyle ki;
- Küçük kesi açılmaktadır ve ameliyat sonrası kozmetik problemler yaşanmamaktadır.
- İyileşme süreci kısadır.
- Kanama ve enfeksiyon riski minimum düzeydedir.
- Ameliyat sonrası ağrı çok daha az hissedilmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı Öncesi
Bel kayması ameliyatı öncesinde alanında uzman bir cerraha başvurulmalıdır. Bununla birlikte doktorun önerilerine eksiksiz uyulmalıdır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar ve bu etkideki gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sigara kullanımına ve kilo kontrolünün sağlanmasına da özen gösterilmelidir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrası
Bel kayması ameliyatı sonrasında;
- Doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
- Doktor kontrolü aksatılmamalıdır.
- Egzersiz programlarına uyulmalıdır.
- Kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Bel kayması ameliyatı sonrasında hasta tamamen iyileşmekte ve ameliyat öncesinde yaşadığı semptomlardan kurtulmaktadır. Bel kayması probleminin önüne geçebilmek için postür ve uyku pozisyonuna özen gösterilmeli ve egzersiz yapılmalıdır.
Bilgi ve randevu için arayın:
0212 542 68 94